Translate this page

Η Beth Hart, την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Beth Hart: Το «αγρίμι», 30 Ιουνίου στην Αθήνα.

Από το «τρίγωνο» -αλκοόλ, ναρκωτικά, κατάθλιψη- και τους Ανώνυμους Αλκοολικούς, στις σκηνές του κόσμου. Η Beth Hart, η γυναίκα που έφτασε στον γκρεμό, είναι εδώ!

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ήταν, όταν σε συναυλία της το 2004, τραγούδησε το Whole lotta love των Led Zeppelin. Καθήλωσε το κοινό, όχι μόνο με την απόκοσμη ερμηνεία της, αλλά και με την εμφάνιση της. Μεταξύ έκστασης και παραληρήματος, η Καλιφορνέζα Beth Hart έγινε εκείνη τη νύχτα (ξανά) πρώτη είδηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι για χρόνια την αποκαλούσαν «η νέα Είμι Γουάινχαουζ». Ήταν από το ίδιο χαρμάνι -μεγάλο ταλέντο, τάση για βαριές καταχρήσεις, αυτοκαταστροφή- και, όπως έγινε αργότερα γνωστό -ακόμη και στην ίδια- διπολική διαταραχή.

Από τον Μπετόβεν στους Led Zeppelin

Η ιστορία αρχίζει, όπως οι περισσότερες: Ένα τετράχρονο κοριτσάκι που μυείται στη μουσική, μαθαίνει πιάνο, μαγεύεται από τον Μπετόβεν και τον Μπαχ, μία έφηβη που κάνει στροφή 180 μοιρών, ακούει έκπληκτη Led Zeppelin και Rush, ενώ ανακαλύπτει στην πορεία την Aretha Franklin, τον James Brown, τη Βillie Holiday, την Etta James.
Μόνο που η έφηβη –ήδη από τα 13 της- έχει αρχίσει να πίνει. Και μετά από λίγα χρόνια να κάνει χρήση ναρκωτικών. Αναζητά τη λύση στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, δεν τα καταφέρνει. Ο δρόμος είναι δύσβατος, όμως η ερμηνεύτρια και συνθέτις, παρέα με τους δαίμονες της, κάνει τη διαφορά.

Η δύναμη της, τα live

Η Beth αναδείχθηκε από ένα talent show, το αμερικανικό «Star Search» και έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο το 1996 με το «Immortal». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία: Υποψήφια για Grammy και για δύο Βραβεία Blues, συνεργασίες με θρύλους.
Η φωνή της παρακίνησε τους κιθαρίστες Jeff Beck, Slash, Joe Bonamassa και Buddy Guy να παίξουν μαζί της  τόσο δισκογραφικά όσο και ζωντανά. Συναυλία με τον Jeff Beck, συναυλίες και δύο άλμπουμ  με τον Joe Bonamassa (Don’t Explain και Seesaw), δύο δίσκους δυναμίτες με τον Slash (στο κομμάτι της Beth, «Sister Heroine» και στο «Mother Maria»  του Slash) και στο πολύ ιδιαίτερο blues άλμπουμ Rhythm and Blues με τον Buddy Guy.

Αλλά και διακρίσεις:

• Hit single, L.A. Song (Out Of This Town) - Νο6 στο Billboard Modern AC Chart και Νο7 στο Adult Top 40 Chart.

• Album, Bang Bang Boom Boom, Νο3 στο U.S. Billboard Top Blues Album Chart.

Την έσωσε ο άνδρας της

Είναι πάνω από δέκα χρόνια που η Beth είναι «καθαρή». Έφτασε πολύ κοντά στην «άκρη», αλλά επέστρεψε -υποβλήθηκε σε αποτοξίνωση και με τη συμπαράσταση του άνδρα της, τα κατάφερε.
Συμφιλιωμένη με τη διπολική διαταραχή και πλέον, ενημερωμένη -σε συνεντεύξεις τη ρωτούν συχνά εάν η έμπνευση σχετίζεται με τη διαταραχή και απαντά, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα, αν και ο ψυχίατρος μου λέει «σίγουρα ναι»- η Beth συνεχίζει να καπνίζει, αλλά λίγο,  κοιμάται δέκα ώρες την ημέρα, δεν ξεπερνά, τις περιόδους των τακτικών εμφανίσεων, τις τέσσερις ανά εβδομάδα και προσπαθεί να έχει μία ήρεμη ζωή.

Ο Ομπάμα τη χειροκροτούσε όρθιος

Οι εμφανίσεις της σε Νέα Υόρκη,  Λος Άντζελες, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Μιλάνο, Άμστερνταμ, Κοπεγχάγη, Ελσίνκι, Σίδνεϊ και Μελβούρνη, είναι sold out.
Το καλύτερο live της  ως τώρα όμως, ίσως είναι  η συμμετοχή της, μαζί με τον Jeff Beck, στο «2012 Kennedy Center Honors», όπου απέτισαν φόρο τιμής στον Buddy Guy, και ήταν η μία από τις δύο συμμετοχές της βραδιάς, όπου το κοινό σηκώθηκε όρθιο για την επευφημήσει, με πρώτους τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του Μισέλ. Ερμηνεία που παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατών.

Αθήνα, 30 Ιουνίου, «Better Than Home»

Η Beth Hart έρχεται στην Αθήνα, για μία εμφάνιση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στις 30 Ιουνίου (η προπώληση ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου).
Η Αθήνα είναι ένας από τους σταθμούς του παγκόσμιο tour που κάνει για το νέο της άλμπουμ, με τίτλο Better Than Home, που αναμένεται να κυκλοφορήσει άμεσα.

Info:
Προπώληση: ( περιορισμένος αριθμός):  20€ (όρθιοι),  25€ (καθήμενοι), 22€  όρθιοι και 27 € καθήμενοι
Στην είσοδο:  25 € όρθιοι, 30 καθήμενοι (Viva, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ianos, Reload)

Πηγή: http://www.thetoc.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Tindersticks το καλοκαίρι στην Αθήνα

Merlin's Music Box 2-Day Wonder στο Ίλιον plus, 7&8 Οκτωβρίου

Οι Tindersticks στην Ελλάδα ( 24 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και 25, 26 Μαΐου στην Αθήνα)